Aleksanterinliiton säännöt

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS

Yhdistysrekisteri

1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Aleksanterinliitto ja sen kotipaikka on Helsinki.

2. Yhdistyksen arvot
Yhdistyksen tarkoitus sekä toiminta perustetaan seuraavilla arvoilla:
  • Ihmisoikeuksien Universaalisuus. Sitoutuminen kaikkien ihmisten oikeuksien ja perusvapauksien tunnustamiseen ja puolustamiseen riippumatta kansallisuudesta, kielestä, uskonnosta tai mistään muusta taustasta.
  • Tasa-arvo ja Syrjimättömyys. Tasa-arvon edistäminen ja syrjinnän vastustaminen kaikissa muodoissa. Painotetaan erityisesti venäjänkielen vähemmistön oikeuksien suojelemista ja heidän yhdenvertaista kohteluaan.
  • Rauhanomainen Rinnakkaiselo ja Sovittelu. Sitoutuminen rauhanomaiseen rinnakkaiseloon ja konfliktien ratkaisuun neuvottelujen ja vuoropuhelun kautta. Vastustetaan sotaa ja väkivaltaa kaikissa muodoissa.
  • Oikeus Omaan Kulttuuriin, Kieleen ja Identiteettiin. Tunnustetaan ja tuetaan oikeutta omaan kulttuuriin, kieleen ja identiteettiin osana ihmisoikeuksia. Kannustetaan kulttuurista monimuotoisuutta ja kielellisiä oikeuksia.
  • Osallisuus ja Vuorovaikutus. Rohkaistaan yhteisön jäseniä osallistumaan aktiivisesti yhteiskunnalliseen toimintaan ja vuorovaikutukseen viranomaisten kanssa ongelmien ratkaisemiseksi ja yhteisön aseman parantamiseksi.
  • Läpinäkyvyys ja Vastuullisuus. Toimimaan avoimesti, rehellisesti ja vastuullisesti kaikessa toiminnassa. Tämä sisältää avoimuuden päätöksenteossa, taloudenhoidossa ja yhdistyksen toiminnan arvioinnissa.
  • Yhteistyö ja Kansainvälisyys. Tehdään yhteistyötä muiden kansalaisjärjestöjen, viranomaisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa edistääksemme yhteisiä tavoitteita ja parantamaan yhdistyksen vaikuttavuutta.

3. Tarkoitus ja toiminnan laatu
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää Suomessa asuvien venäläisten ja venäjänkielisten oikeuksia ja hyvinvointia, sekä lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä venäläisen ja venäjänkielisen yhteisön kulttuurista ja kielestä. Lisäksi yhdistys pyrkii edistämään rauhaa ja neuvotteluratkaisuja kansainvälisissä konflikteissa.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voi:
  • Järjestää valistus-, koulutus- ja neuvontatilaisuuksia demokratian, yhteiskuntaopin ja monikulttuurisen yhteiselämän osalta.
  • Järjestää tapaamisia Suomen sekä muiden maiden viranomaisten ja päättäjien kanssa, tavoitteenaan käsitellä ja ratkaista jäsentensä ja venäjänkielisen yhteisön kohtaamia ongelmia ja haasteita.
  • Järjestää seminaareja ja työpajoja, jotka edistävät kulttuurien välistä vuoropuhelua ja ymmärrystä, sekä käsittelevät venäjänkielisen vähemmistön oikeuksiin, integraatioon ja kulttuuriseen ymmärrykseen liittyvistä kysymyksistä.
  • Osallistuu julkiseen keskusteluun ja vaikuttaa politiikkaan liittyen venäjänkielisten vähemmistöjen oikeuksiin.
  • Edistää kaksoiskansalaisuuden säilymistä ja puolustaa siviilioikeuksia, kuten liikkumisvapautta ja perhesuhteita.
  • Järjestää rahankeräyksiä, myyjäisiä ja muita varainhankintatapahtumia.
  • Ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja.
  • Järjestää yhdistyksen tarkoitukseen liittyviä matkoja jäsenilleen.
  • Tehdä talkootyötä.
  • Solmia sponsorisopimuksia.
  • Järjestää maksullisia tilaisuuksia.
  • Julkaista tiedotusmateriaalia ja -lehtiä.
  • Toimia yhteistyössä muiden samankaltaisten yhdistysten ja organisaatioiden kanssa sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

4. Jäsenet
Yhdistykseen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen. Kannattavaksi jäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Varsinaiset jäsenet ja kannattavat jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus. Kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa. Yhdistyksellä on oikeus riistää jäsenyys, jos jäsenen sanat ja/tai teot vahingoittavat yhdistyksen mainetta. Vahingon tosiasian ja laajuuden päättää hallitus.

5. Liittymis- ja jäsenmaksu
Varsinaisilta jäseniltä ja kannattavilta jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta erikseen kummallekin jäsenryhmälle päättää perus- ja sitten syyskokous. Kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsenet eivät suorita jäsenmaksuja.

6. Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu perus- ja sitten syyskokouksessa valitut puheenjohtaja ja 2-8 muuta varsinaista jäsentä sekä 0-8 varajäsentä. Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtaja sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.
Hallituksen jäsenen kuolemantapauksessa tai vapaaehtoiseroittamistapauksessa hallituksen jäsenet ovat oikeutettuja suorittaa ennakoimattoman neuvostokokouksen, jossa valitaaan uutta henkilöä pois lähteneen sijaan. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

7. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kukin yksin.

8. Tilikausi
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.

9. Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta. Kokouksia pidetään pääosin venäjäksi ja suomeksi tarvittaessa. Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta. Yhdistyksen kevätkokous pidetään tammi-toukokuussa ja syyskokous syys-joulukuussa hallituksen määräämänä päivänä. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä, kunniapuheenjohtajalla ja kunniajäsenellä yksi ääni. Kannattavalla jäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

10. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä tai sähköpostitse.

11. Varsinaiset kokoukset
Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
  • kokouksen avaus;
  • valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa;
  • todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus;
  • hyväksytään kokouksen työjärjestys;
  • esitetään tilinpäätös tai vuosilaskelma, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien/tilintarkastajien lausunto;
  • päätetään tilinpäätöksen tai vuosilaskelman vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille;
  • käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
  • kokouksen avaus;
  • valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa;
  • todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus;
  • hyväksytään kokouksen työjärjestys;
  • vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet seuraavalle kalenterivuodelle;
  • valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet;
  • valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa;
  • käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

12. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.

YHTEYSTIEDOT
Aleksanterinliitto ry
Y-tunnus 3418484-8

Lehtovuorenkatu 6 A 18
FI-00390 Helsinki, Finland

aleksanterinliitto@gmail.com
TILAA UUTISKIRJE
© 2024 Aleksanterinliitto ry
Verkkosivujen kehitys: Aleksanterinliitto ry